Reglementswijziging wetsuits

Per 1 mei 2018 zal de KNZB definitief een reglementswijziging doorvoeren aangaande het gebruik van wetsuits bij open water wedstrijden. Hierbij volgen we in grote lijnen de FINA regels die per 1 januari 2017 reeds van kracht waren.

Vorig jaar is gedurende het Open Water seizoen de FINA regel toegepast, bij afstanden van 5km of langer. Gedurende het seizoen zijn er vele reacties binnen gekomen, zowel in positieve als negatieve zin. Het bestuur van de KNZB, het bondsbureau en de Taakgroep Open Water Zwemmen zijn opnieuw naar de tekentafel gegaan en per 1 mei is het volgende van kracht:

Bij afstanden langer dan 3000m, en bij een watertemperatuur van onder de 18 graden is het zwemmen met een wetsuit verplicht. Bij een hogere watertemperatuur of kortere afstanden is het zwemmen met een wetsuit niet toegestaan.

Dat betekent dat wanneer de watertemperatuur 18 graden of warmer is, dat er zonder wetsuit gezwommen dient te worden. Bij afstanden tot en met 3000m wordt zonder wetsuit gezwommen. Hiermee sluiten we aan bij de situatie waar we in Nederland mee te maken hebben en zorgen we ook voor een duidelijkere regel waarin competitievervalsing tot een minimum wordt beperkt.

De KNZB wil graag benadrukken dat de regels vanuit het oogpunt van veiligheid worden overgenomen. De kans dat zwemmers op een lange afstand vanwege de kou uit de race gehaald worden zal sterk verminderen. Op deze manier kunnen sporters hun grenzen blijven verleggen.

Heeft u vragen over bovenstaande, dan kunt u mailen met de KNZB via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE NEDERLANDSE ZWEMBOND

André Cats Jeroen Dellebeke

Technisch directeur Programmacoördinator Zwemmen

Er kan weer worden ingeschreven!

Vanaf heden kan er weer worden ingeschreven voor het openwater zwemevenement op 7 juli 2018.

Voor de wedstrijdzwemmers kan dat via OLOWIS voor de overige kan dat via de website door hier te klikken.

Bericht KNZB: Gebruik wetsuits bij Open Water wedstrijden

dinsdag 25 april 2017

Begin dit jaar heeft de FINA bekend gemaakt dat per 1 januari 2017 nieuwe regels effectief zijn voor het gebruik van wetsuits in het Open Water zwemmen in verband met de gezondheid en veiligheid van zwemmers. Deze regels schrijven voor dat een wetsuit verplicht is, wanneer de watertemperatuur onder de 18 graden is. Is de temperatuur tussen de 18 en 20 graden dan is het dragen van een wetsuit optioneel en boven de 20 graden is een wetsuit verboden.

Het bestuur van de KNZB maakt hierbij bekend dat deze FINA regels ook binnen Nederland van toepassing zijn. Wel zal er voor het aanstaande Open Water seizoen (2017) door de KNZB een overgangsjaar worden toegepast. In het komende jaar mag er nog zonder wetsuit worden gezwommen. In principe gelden de FINA regels, maar er wordt niet op gehandhaafd. De regels en de uitvoering zullen zo snel mogelijk na het seizoen geëvalueerd worden.

Wanneer Nederlandse sporters in het buitenland actief zijn bij een FINA evenement, worden deze regels wel gehandhaafd en daarmee dient door de zwemmers dus ook rekening te worden gehouden. Ook wanneer er in Nederland een FINA evenement wordt georganiseerd dienen de regels aangehouden te worden.

Boodschap van de burgemeester

Ik ben ontzettend trots op de wijze waarop het 7de Open Water Zwemevenement Merwedekanaal (OWZM) wordt georganiseerd. Lokale ondernemers die hun diensten aanbieden, actieve vrijwilligers: in Vianen doen wij het samen! Als trots burgemeester heet ik u daarbij tevens welkom in onze mooie Vrijstad Vianen.

U boft, want u bent midden in het

Brederodejaar! Dus als u in de gelegenheid bent: duik niet alleen het Merwedekanaal in, maar neem ook een duik in de geschiedenis van Vianen? Mijn dank gaat uit naar de vele vrijwilligers! Ik wens alle deelnemers heel veel succes en plezier.

Wim Groeneweg