Het RIVM voert onderzoek uit naar zwemmers in open water

Voor ons als Stichting OWZ Merwedekanaal en organisator van het openwaterzwemevenement in Vianen staat veiligheid en gezondheid van de deelnemers voorop. Daarom laten we bijvoorbeeld de waterkwaliteit onderzoeken. Daarnaast willen we je aandacht (en medewerking) vragen voor het volgende:

Deze zomer voert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoek uit naar zwemmers in open water. De onderzoekers zijn op zoek naar vrijwilligers die hieraan mee willen werken.

Het doel van het onderzoek is om te bepalen of mensen antibioticaresistente bacteriën binnen zouden kunnen krijgen door te zwemmen in open water. Dit kan worden aangetoond door ontlasting van mensen te onderzoeken, voor en nadat ze gezwommen hebben in openwater. Je wordt hiervoor benaderd vanwege je deelname aan het openwaterzwemevenement op zaterdag 7 juli 2018.

Op www.rivm.nl/zwemmersstudie vind je meer informatie over antibioticaresistentie, waarom het onderzoek nodig is, wat er van vrijwilligers wordt gevraagd en hoe je je aan kunt melden.

Openwater zwem clinic’s

Stichting OWZ Merwedekanaal zal ook in 2018 Openwater zwem clinic’s organiseren in samenwerking met zwemvereniging H2O, Gemeente Vianen, Sportservice Vianen in zwembad Helsdingen

 

Na het succes in 2017, zal Stichting OWZ Merwedekanaal ook in 2018 een aantal clinics organiseren als voorbereiding op het openwaterzwemevenement wat op zaterdag 7 juli plaats zal vinden in Vianen.

Iedereen in Vianen en omgeving  die interesse heeft in (openwater) zwemmen kan op 4, 11 of 18 juni 2018 deelnemen aan de clinics die onder begeleiding van de trainers en zwemmers Zwemvereniging H2O zal worden georganiseerd.

Deze clinics zullen worden gehouden in zwembad Helsdingen. U krijgt instructies die het mogelijk maken om mee te doen aan ons openwater zwemevenement op zaterdag 7 juli 2018 aanstaande. Er zullen dan verschillende afstanden zijn waar u aan mee kunt doen als recreant,  250, 500 en 1000 meter.

 

Wij steunen dit jaar de Ronald McDonald huizen en zullen dit doen door geld hiervoor in te zamelen, daarom vragen wij voor deelname aan de clinics een kleine bijdrage van € 2,00 per dag, er zijn 3 avonden zoals hierboven aangegeven.

Dit bedrag zal volledig naar de Ronald McDonald huizen gaan en wij hopen hierdoor samen met u een steentje bij te dragen, zodat de bijna 6500 gezinnen op jaarbasis in de buurt van hun zieke kind kunnen zijn.

Door te zwemmen en geld in te zamelen houd je de Ronald McDonald Huizen up and running. Daarmee zorg je ervoor dat de gezinnen die jaarlijks in de Ronald McDonald Huizen verblijven dicht bij hun zieke kind in het ziekenhuis kunnen zijn. Voor die kus, knuffel en o zo belangrijke nachtzoen. Je houdt ook de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds up and running: drie locaties in Nederland waar gezinnen met een zorginstensief kind even zorgeloos samen kunnen zijn. Want: home is where the heart is.

 Heeft u zin om mee te zwemmen en zo kennis te maken met het afstand zwemmen, mail ons dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U zult na de aanmelding verder worden geïnformeerd over de tijden etc.

 

Reglementswijziging wetsuits

Per 1 mei 2018 zal de KNZB definitief een reglementswijziging doorvoeren aangaande het gebruik van wetsuits bij open water wedstrijden. Hierbij volgen we in grote lijnen de FINA regels die per 1 januari 2017 reeds van kracht waren.

Vorig jaar is gedurende het Open Water seizoen de FINA regel toegepast, bij afstanden van 5km of langer. Gedurende het seizoen zijn er vele reacties binnen gekomen, zowel in positieve als negatieve zin. Het bestuur van de KNZB, het bondsbureau en de Taakgroep Open Water Zwemmen zijn opnieuw naar de tekentafel gegaan en per 1 mei is het volgende van kracht:

Bij afstanden langer dan 3000m, en bij een watertemperatuur van onder de 18 graden is het zwemmen met een wetsuit verplicht. Bij een hogere watertemperatuur of kortere afstanden is het zwemmen met een wetsuit niet toegestaan.

Dat betekent dat wanneer de watertemperatuur 18 graden of warmer is, dat er zonder wetsuit gezwommen dient te worden. Bij afstanden tot en met 3000m wordt zonder wetsuit gezwommen. Hiermee sluiten we aan bij de situatie waar we in Nederland mee te maken hebben en zorgen we ook voor een duidelijkere regel waarin competitievervalsing tot een minimum wordt beperkt.

De KNZB wil graag benadrukken dat de regels vanuit het oogpunt van veiligheid worden overgenomen. De kans dat zwemmers op een lange afstand vanwege de kou uit de race gehaald worden zal sterk verminderen. Op deze manier kunnen sporters hun grenzen blijven verleggen.

Heeft u vragen over bovenstaande, dan kunt u mailen met de KNZB via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE NEDERLANDSE ZWEMBOND

André Cats Jeroen Dellebeke

Technisch directeur Programmacoördinator Zwemmen

Er kan weer worden ingeschreven!

Vanaf heden kan er weer worden ingeschreven voor het openwater zwemevenement op 7 juli 2018.

Voor de wedstrijdzwemmers kan dat via OLOWIS voor de overige kan dat via de website door hier te klikken.